Beste pris & ingen
skjulte avgifter.
Garantert.
Book SPA Book a Table Book Meeting Book Transport Buy Giftcard
Hydro/Kåre Foss
Magne Furuholmen's "Climax Card Game" at THE THIEF

Høyt spill

Magne Furuholmens tankevekkende installasjon Climax ble avduket av Al Gore under utdelingen av Nobels fredspris i 2007. Nå kan gjestene på THE THIEF prøve “gjør-det-selv”-versjonen, Climax Card Game.

> Tilbake til kunstseksjonen
> Tilbake til magasinforsiden

40 gigantiske spillkort i resirkulerte aluminiumsplater stablet sammen til et vaklevorent korthus utgjør skulpturen Climax, et bestillingsverk til Nobels fredssenter året da Al Gore og FNs klimapanel delte den prestisjetunge fredsprisen. Hver plate veier 15–20 kilo og bærer tydelige spor av sin opprinnelige funksjon i tungindustrien, militæret, skipsfarten og transportbransjen. Symbolikken er like enkel som den er effektiv, samtidig som ordspillet i tittelen og materialvalget gir opplevelsen av verket flere dimensjoner.

Mental øvelse
– Prosjektet avfødte flere arbeider i forskjellige medier, blant andre Climax Card Game en slags ‘do-it-yourself’ versjon av skulpturen. Publikum oppfordres til selv å bygge korthus, som en slags enkel assosiert mental øvelse på hvor krevende det kan være å holde ting i balanse, sier Magne Furuholmen.

THE THIEF har sikret seg syv utgaver av multippel-serien på 20 ”kortstokker” til utvalgte suiter og fellesarealer. Fredsprisvinnerne Al Gore og Rajendra K. Pachauri eier to av de resterende 13 eskene med aluminiumskort.

– Kortene har kommentarer og referanser til alt fra utfordringer rundt klima-situasjonen og den nedstøvede kyotoavtalen (i min noe forbedrede utgave), til oljeplattformer og den norske virkelighetsversjonen, tung-transport og luksus-industrien. Det er humor og alvor i en lett absurd blanding, sier kunstneren.

Slagkraftig
THE THIEFs kurator Sune Nordgren leser Furuholmens tålmodige byggverk som en slagkraftig kommentar til utfordringene verden står overfor.

Climax Card Game er en tankevekker, men rommer også et håp om at utviklingen kan snus om vi bare bygger videre forsiktig, så forsiktig at korthuset ikke faller sammen, sier Nordgren, som oppfordrer hotellgjestene til å prøve selv.

– Kunstverket ligger der i en litt hemmelighetsfull, tung eske.

Selve materialet i spillkortene forteller i seg selv en spennende historie

– Aluminium finnes i store forekomster og Norge er blant de største aluminiumsprodusentene i verden, men ettersom metallet alltid er bundet til et annet grunnstoff er det krevende, ikke minst ressursmessig, å utvinne. Derfor er resirkulering svaret. I motsetning til andre metaller, kan aluminium gjenvinnes om og om igjen, sier Nordgren som har skrevet forordet i boken Magne Furuholmen – In transit. Praktboken kommer ut på Press forlag høsten 2012 og gir en bred presentasjon av Furuholmens arbeider fra 1985 og frem til i dag, og vil ligge på alle THE THIEFs rom og suiter.

Spennende arena
Magne Furuholmen ser på THE THIEF som et interessant visningssted for kunst.

– Noen hoteller rundt i verden har tatt på alvor å skape en arena for kunst-opplevelser, og de gangene dette fungerer, er det en vinn-vinn situasjon. Personlig tror jeg mange som ellers ville vegre seg for å gå i dialog med krevende kunstverk, kan overrumples på en positiv måte under et opphold på nettopp slike steder. Med en kapasitet som Sune Nordgren med på laget har jeg store forventninger til THE THIEF i så måte. I det hele tatt tegner Tjuvholmen til å bli et meget spennende sted for kunstinteresserte i alle kategorier i årene fremover med Astrup Fearnley Museet i sentrum.

Magne Furuholmen fikk sitt gjennombrudd med separatutstillingen ”Kutt” på Henie Onstad kunstsenter i 1995, og har siden gjort seg bemerket med utstillinger i inn- og utland og som gallerist i Stolper + Friends på Tjuvholmen. Furuholmen er også musiker og komponist, mest kjent fra poptrioen A-ha.

> Tilbake til kunstseksjonen
> Tilbake til magasinforsiden