Beste pris & ingen
skjulte avgifter.
Garantert.
Book SPA Book a Table Book Meeting Book Transport Buy Giftcard
Thiis-Evensen. Untitled (2011). Section
Thiis-Evensen. Untitled (2011). Section
Thiis-Evensen. Untitled (2011). Section

Malerisk videokunst

Døden, kjærligheten og livet. Video- og konseptkunstner Charlotte Thiis-Evensen er ikke redd for de store temaene. Individets frihet er tema for den vakre og tankevekkende videoinstallasjonen hun viser på THE THIEF.

> Tilbake til kunstseksjonen
> Tilbake til magasinforsiden 

Stillhet. Bevegelser i slow motion. Tre somaliske søstre som langsomt tar av og på en hijab.

– Utgangspunktet for arbeidet er dokumentarisk. Jeg har filmet tre jenter som står midt i en reell valgsituasjon. Skal de bruke hijab eller ikke? Hva innebærer valget for hver enkelt av dem? Ved hjelp av stilisering og med tekniske grep har jeg jobbet med å forskyve betydningen i verket fra det individuelle til det allmenngyldige, sier Thiis-Evensen.

De tre søstrene er fotografert i et nakent rom med et Phantom-kamera, som skaper en helt spesiell effekt, også kalt high speed-fotografering.

– Kameraet tar 1000 bilder i sekundet. Ørsmå detaljer visualiseres slik at opplevelsen blir unaturlig. I etterarbeidet har jeg  redigert slik at handlingen går svært, svært sakte. Langsomheten forsterker valgmuligheten og usikkerheten som tema.

Kunstrommet
Charlotte Thiis-Evensen har hatt flere separatutstillinger ved sentrale kunstinstitusjoner, blant annet Kunstnernes hus, Sørlandets Kunstmuseum  og OSL contemporary, og hun har deltatt på en rekke gruppeutstillinger. De siste årene har hun gjort seg bemerket med sterke arbeider som tar utgangspunkt i eget liv og familie. Et eksempel er Faren min forsøkte å ringe moren min (2008), som viser bilder kunstnerens far uvitende tok med mobilen mens han lå døende på sykehuset og forsøkte å ringe sin kone. Et annet eksempel er Try Again (2011), Thiis-Evensens eget bryllup gjennomført som en performance på UKS. Kunstprosjektet undersøker det performative ved bryllupsritualet og kontekstens betydning for livsriter.

– Vårt behov for mening og sammenheng er flyttet fra det religiøse rommet til kunstrommet. Dette tok vi konsekvensen av fullt ut. Bryllupsprosjektet satte imidlertid et punktum for min utforskning av det personlige landskapet. Etter Knausgård og debatten som fulgte i kjølvannet, ble jeg mett på det nære og familiære, sier Thiis-Evensen.

Skjønnhet
Også stilmessig og dramaturgisk har kunstneren beveget seg inn i et nytt landskap, bort fra en dokumentaristisk estetikk, preget av håndholdt kamera i en røff stil.

– Nå har jeg vektlagt det visuelle sterkere og jobbet med uttrykket på en nærmest malerisk måte. Narrativet, den lille historien som ligger i de fleste av mine tidligere arbeider er erstattet av et stemningsportrett. Portretter av skam, forfall og tvil.

Videoinstallasjonen på THE THIEF er uten lyd, musikken ligger i bevegelsene.

– Noen vil kanskje oppleve dette som et politisk eller konfronterende arbeid, men det ligger ingen moral eller budskap her. Hijab er nesten daglig en del av samfunnsdebatten. Dette arbeidet viser skjønnheten i plagget og en intimitet mellom jentene og plagget, som vi ikke er vant til å se. Samtidig ligger det mange spørsmål her: Hva betyr egentlig friheten jentene har til å velge å bruke eller å la være å bruke hijab? På hvilken måte er det problematisk å ha valgmuligheten i deres omgivelser i Norge, i en moderat muslimsk familie og som elever ved en vanlig norsk ungdomsskole? Hvilke forventninger kommer fra det norske storsamfunnet som de er en integrert del av? Hva betyr begrepet fri vilje?

Utstillingsrommet
Thiis-Evensens arbeider vekselvis som kunstner, filmskaper og journalist i NRKs Nasjonalgalleriet og er vant til å forholde seg til et publikum utenfor det museale rom.

– Å vise kunst på hotell er uvant, men interessant. Med en fantastisk kurator som Sune Nordgren, har jeg hele tiden følt meg trygg på konteksten. Her møter jeg et annet publikum enn i galleriene og med en fantastisk plassering ved inngangen til restauranten er verket veldig tilgjengelig.

Med en bred presentasjon av norsk og internasjonal samtidskunst vil Nordgren og THE THIEF redefinere begrepet hotellkunst.

– Hotellkunst har til nå vært forbundet med noe trashy som bare er til pynt. THE THIEFs satsning på samtidskunst er frisk, modig og utradisjonell. Jeg håper det vil trigge nysgjerrighet hos nye publikumsgrupper, sier Thiis-Evensen.